Fontos tudnivalók

 

Mi is a TDK?

A felsőfokú intézményekben folyó tudományos diákköri mozgalomnak fél évszázados történelme van, az ötvenes évek elején a hallgatók egy részének önképzési szándéka hívta életre, azóta is minden évben megrendezésre kerül ez a megmérettetés intézményi szinten, valamint minden második évben országos szinten. A tudományos diákköri tevékenység a minőségi értelmiségi képzés egyik fontos területe. Alapja a kötelező tananyag elsajátításán túl az önálló alkotói tevékenység, valamint a hallgatói-tanári szakmai kapcsolat és műhelymunka. Az intézményi konferenciákon való jelölés, valamint pozitív bírálói javaslat esetén a diák a következő évben indulhat az OTDK-n, amely az Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Itt a bírálók már neves szakemberek, professzorok és akadémikusok, a verseny pedig az OTDT, az OM, és az MTA védnöksége alatt kerül kétévente megrendezésre.

Az Általános Vállalkozási Főiskola tudományos diákköre, az 1998/1999-es tanévben alakult. Az intézményi konferencián minden évben több szekcióban versenyeznek azok a hallgatók, akik egy adott tudományág mélyebb megismerése érdekében kutató munkát végeznek.

Előadás a Konferencián:

  1. A bírálatok segítenek a felkészülésben, hiszen még a Konferencia előtt kézhez kapják a hallgatók.
    A TDT titkár e-mailen küldi el mindenkinek személy szerint a bírálatokat, vagy e-mailen értesíti őket, hogy hol és mikor vehetik át a bírálatot.
  2. A szóbeli prezentációra 15 perc áll rendelkezésre, amit rövid vita követ.
  3. TDT titkári javaslat: a prezentációban a szakirodalmi részt csak kevésbé ajánlatos hangsúlyozni,
    inkább a saját munkáról, kutatásról beszéljenek. Nagyjából 10 dia az a mennyiség, ami még kényelmesen belefér egy ilyen rövid előadásba.