Köszöntő

Kedves Hallgatók!

Ma, amikor mindenfelől az oktatás tömegesedéséről hallunk, arról, hogy évente sok ezren szereznek főiskolai oklevelet, és bizony közülük nem kevesen diplomás munkanélküliként kezdik felnőtt életüket, felbecsülhetetlen értéket jelentenek a „kiugrási lehetőségek”. Azok a teljesítmények, pluszfeladatok, amelyeknek segítségével jobbak lehetünk, mint az átlag, kitűnhetünk a szürke tömegből. Egy fejvadász egyszer elmesélte nekem, hogy naponta több száz önéletrajzot olvas át – természetes, hogy azokra a pontokra figyel fel, ahol a pályázó a többletmunkáról számol be, s ezek között kitüntetett helyen szerepel a tudományos munka, a TDK.
Merthogy TDK-zni nem kötelező, de kell! Kell ahhoz, hogy megméressék magukat minden kötelezettség nélkül. Kell ahhoz, hogy megtanuljanak tudományos igényű dolgozatot készíteni, hogy azután a szakdolgozat már gyerekjáték legyen. Kell ahhoz, hogy jobbak legyenek, mint az átlag!

Kornis Mihály gondolata mintha éppen nekünk szólna: „A munka a robottól abban különbözik, hogy személyes értelme van. Akkor is örülök, hogy megcsinálhatom, amikor fáradsággal jár. Nem tudják megparancsolni; megteszi az ember, ha nem parancsolják is. Belső parancs. Nevezzük a nevén: játék.

Jöjjenek, játsszunk együtt! Éljenek a lehetőséggel!

 

dr.Joó András
TDT-elnök

 

Kedves Hallgatók!

A „tudomány” szó ne riasszon el senkit! Nem csak a kitűnő tanulók és tudósjelöltek „TDK-zhatnak”, hanem bárki, akit jobban érdekel egy közgazdasági vagy társadalomtudományi téma, vagy csak van egy jó ötlete, kreatívnak érzi magát.

A TDK dolgozat nem egy elvont, elméleti írás, hanem egy gyakorlatorientált, a valós élettel szoros kapcsolatban lévő, hallgató által készített munka.
Nem csak arra jó, hogy megírása után betegyük az asztalfiókba, hanem hogy készítése közben tapasztalatot és a munkaerőpiacon értékes tudást és kapcsolatokat szerezzünk; hogy díjakat, elismerést nyerjünk vele; később kicsit kibővítve beadjuk szakdolgozatnak; az állásinterjúkon bizonyítsuk vele nyitottságunkat, érdeklődő természetünket, kitartásunkat és munkabírásunkat.

Ez egy lehetőség! Csak az él igazán, aki a lehetőségekkel él!

 

Szegedi Szabina
TDT titkár